vineri, 15 mai 2015

Trucuri de cosit pentru un gazon impecabil

Nu cred ca sunteti surprinsi sa aflati ca unul dintre principalele motive pentru care proprietarii de case cu gradini isi tund gazonul cu regularitate este si de a impresiona vecinii cu aspectul curat si ingrijit. Prin aplicarea catorva trucuri la indemana, veti mentine nu doar sananatea gazonului, ci veti obtine si cel mai verde gazon posibil. Iar scopul nu este de a avea un gazon tuns pur si simplu, ci unul care sa arate mereu prospat si atragator.

Una dintre cele mai bune investitii in aceste sens va fi o cositoare cu sistem de mulcire. Folosirea unui asemenea dispozitiv nu doar ca va taia la dimensiunea dorita gazonul, dar il va mentine verde mai mult timp. Altfel, veti fi nevoit sa procedati fie la greblarea solului dupa cosire, fie sa depozitati undeva iarba tunsa pentru a o refolosi in diverse composturi. Toate inseamna insa munca suplimentara, care poate fi inlocuita cu acest sistem extrem de folositor. Mai trebuie spus ca aruncarea varfurilor de iarba cosita vaduveste terenul dumneavoastra de un fertilizator natural, care poate face gazonul dumneavoastra mai verde.

Mai sunt insa unele probleme de luat in calcul, inainte de a ne apuca de cositul ierbii. Inainte de toate, ar fi bine sa stim la ce inaltime ar trebui tuns gazonul si cum trebuie fixate lamele. Potrivit specialistilor, tunderea gazonului la inaltimea potrivita va poate scuti de schimbarea permanenta a sacilor de colectare a resturilor, in cazul in care nu detineti o masina tuns gazon cu sistem de mulcire. Acestia recomanda cosirea atunci cand gazonul da sa se usuce si la inaltimea de 8-10 cm inaltime.

Sa nu-l tundeti niciodata mai scurt de 7 cm sau sa inlaturati mai mult de o treime din lungimea frunzei la o singura cosire. Premisele care stau in spatele acestui truc stau in faptul ca iarba cosita isi pastreaza nutrientii de care are nevoie, iar pastrarea resturilor taiate in imediata apropiere face ca pierderile de energie sa fie minime. Prin respectarea acestei reguli si tunderea a doar doi-trei cm din lungimea firului la o singura operatiune veti obtine un nivel suficient al nutrientilor in corpul plantei.

Un al doilea truc vizeaza lamele de taiere. Asigurati-va intotdeauna ca acestea sunt bine ascutite. O lama bine ascutita va face o taietura curata, fara rupere, ceea ce va face gazonul dumneavoastra sa creasca sanatos. In schimb, lamele tocite pot tunde iarba in mod defectuos, putand cauza o sensibilizare si chiar dobandirea anumitor boli ale gazonului. Cel mai bine este ca aceasta operatiune sa fie facuta dupa amiaza, pe cat se poate inainte de apusul soarelui. Miscati-va cu masina de tuns in mai multe directii, pentru a evita o uniformizare plictisitoare a gazonului si formarea de santuri intre straturile de iarba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu